Kıymetli paydaşlarımız çınar misali üç çeyrek asırlık geçmişiyle var olup geleceğe kök salmaya devam eden güzide eğitim-öğretim yuvamız Kavaklıdere'nin geçmişine ışık tutmak ve okulumuzda yürütülen çalışmalardan hareketle 1954-80 yılları arasında ülkemizde yürütülen eğitim politikaları, resmi yazışmalar, o dönemin yazışma dili, okulun o yıllardaki öğrenci ve personel sayısı, fiziki durumu, teftiş raporları, yurt dışına tedavi için gönderilen öğretmenler, ilmini artırmak üzere yurt dışına gönderilen öğretmenler, milli bayram törenleri, o yıllardaki raporlarda geçen tıbbi terminoloji ve genel manada o dönemin tıp alanındaki uygulamaları, tedavi ve teşhis yöntemleri, milli eğitim bünyesinde emeklilik işlemleri, okullar arası yazışmalar, teşekkür mektupları, Bakanlık ile resmi yazışmalar, okuldaki sosyal ve kültürel faaliyetler, müfettiş raporları vasıtasıyla öğretmenlerimizin çalışmaları, Kavaklıdere semtinin fiziki, ekonomik ve sosyal değişim ve gelişimi, Millî Eğitim Bakanlığının çalışma sistemi, okul gezileri gibi birbirinden değerli birçok veriyi ihtiva eden kitabımızın tüm hazırlıkları tamamlanmış ve matbaaya gönderilmiştir.
Kitabımızda Kavaklıdere Okulunun geçmişini aydınlatırken günümüzle mukayesesi de yapılmıştır. Belgeler titizlikle incelenerek gözden kaçabileceğini düşündüğümüz kısımlar değerlendirilmiştir. Her okuma ve değerlendirme zihnimizde yeni tasavvurlara vesile olmuştur. Belgelerin geçmişten günümüze iyi korunamaması sebebiyle dijital ortama aktarılması çok meşakkatli oldu. İncelediğimiz ve önemli olduğunu düşündüğümüz tüm belgelerin asıllarını, geçmişin ve şimdinin mukayesesini daha iyi yapabilmeleri ayrıntıları ilk elden değerlendirebilmeleri için okuyucu ile paylaşmaya itina gösterdik.Çalışmamızın ana hedeflerinden bir diğeri de Ankara’nın güzide okullarından biri olan Kavaklıdere Ortaokulunun geçmişteki ve gelecekteki tüm paydaşlarına okulumuzla ilgili bir kaynak armağan etmektir.Ayrıca gelecekte bu tarzda yapılabilecek çalışmalara, bu kitabın derli toplu tüm verileri içerdiği için, öncülük edeceği kanaatindeyiz.
Kurum arşivimizde yer alan geçmiş dönemlere ait faturaları kitabımıza dahil etmek istesek de sayılarının fazlalığı ve bu konuyla ilgili kapsamlı farklı bir çalışma daha yapma düşüncemizin olması nedeniyle kitabımıza almadık. Bu faturalar, öğretmenlerimizin o dönemlerde yapmış oldukları alışverişlere dair bilgiler ihtiva etmektedir. Örneğin mahalle marketi, kasabından alınan malzeme belgeleri, tuhafiyeden alınan kumaşlar, beyaz eşya faturaları, kooperatif ödemeleri, yakıt alımları, eczane faturaları, özel okul taksitleri, seyahat ödemeleri öncelikli olarak dikkatimizi çeken fatura ya da belgelerdir. Bu belgelerde o dönemlerde faal olan fakat günümüzde kapanmış olan çeşitli işletmeleri de görmek mümkün. Alışverişlerin büyük bir kısmı, okul çevresindeki işletmelerden yapılmıştır. Bunun en önemli sebebi olarak öğretmelerimizin büyük bir kısmının okul civarındaki bölgelerde ikamet etmelerini görüyoruz. Muhtevasında önemli verilerin olması hasebiyle bu belgelerin de başka çalışmalara kaynaklık edebileceklerini düşünüyoruz.
Arşivde geçirdiğimiz uzun süre, titiz ve meşakkatli çalışmalar sonucunda sizlere ulaştırabildiğimiz kitabımızın sizlerden gelen veriler ışığında bundan sonraki baskılarında daha da zenginleşeceği kanaatindeyiz. Zamanla hasar göreceğini ya da yok olacağını düşündüğümüz kıymetli belgelerin numunelerini haiz eden dijital bir arşiv de oluşturduk. Belgeleri tararken belgelerin her birinin ayrı boyutlarda olması, zaman içinde uğradığı tahribatlar, çok ince parşömen kâğıtlara yazılması gibi gerekçelerle dijitale aktarımı esnasında sayfa düzeninin tam sağlanamadığını, bazı okunamayan belgelerin olduğunu hatırlatmak isteriz. Çeşitli makineler yardımıyla bu belgeleri de kurtarabilmek ve sizlere ulaştırabilmek adına yoğun gayret sarf ettiğimizi de belirtmek isteriz. Arşivden temin ettiğimiz bazı fotoğraflardan seçki yapıp okul dış cephe duvarlarını tezyin ederek okulun tarihsel sürecini diri tutmayı hedefledik. Nitekim bu çalışmalarımızdan aldığımız dönütler doğru yolda olduğumuzu bize gösterdi. Zira çalışmalarımız ulusal basında yer aldı. Çalışmalarımızdan haberdar olan birçok mezun öğrencimiz, hususi okulumuzu ziyarete geldiler. Hatta kitabımızdaki bazı bölümlere mezun öğrencilerimizin katkılarıyla ilaveler yaptık. Belgelerdeki her bir cümlenin ayrı bir değer taşıdığını düşündüğümüz için bunları herkesle paylaşmak istedik.1963-1964 yılına ait dergimizin altıncı sayfasında yer alan ve kitabımızda paylaştığımız “İlköğretim” adlı yazıda geçen bir cümleyi dahi gün yüzüne çıkartabilmenin, unutulmamasını sağlamanın bize müthiş bir haz verdiğini vurgulamamız gerekir.
Kitabımız çıktıktan sonra ülkemizdeki diğer köklü eğitim kurumlarımızda da bu eserden çok daha güzel çalışmalar yapılacağı ve bu kitabın Türk eğitim sistemimizde yeni bir kapı açıcağına olan inancımız tamdır. Ülkemizde geçmiş dönemlerde yürütülen örnek eğitim öğretim uygulamalarını araştırıp bir havuzda toplanmasını sağlayıp diğer eğitim kurumlarımızla ortak çalışmalar yürüteceğimiz farklı bir projenin hazırlığı içersinde olduğumuzu da belirtmek isteriz.Yine kitabımızda geçen ifadeleri seslendirip zihinlerde daha kalıcı ve etkiliyici olmasını sağlamak adına da bir proje yürüttüğümüzü de belirtmeden geçemeyeceğiz.
Kitabımızın tüm geliri ve telif hakları tarafımızca Kavaklıdere Ortaokulu Okul Aile Birliği Başkanlığına bağışlanmıştır.
Bizlere yaptığımız her projede destek olan Milli Eğitim Bakanlığımıza ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız ile bireysel olarak destek olan, emeği geçen herkese şükranlarımızı arz ederiz.
Kitabımızda yer verdiğimiz 1964 yılına ait bir röportajda bahsedildiği gibi ; güler yüzlü, tatlı dilli, şefkatli, mesleğine âşık öğretmenlerin güzel bir gelecek inşa ederek yurdumuzu kalkındıracaklarına inancımız sonsuzdur. Çevresini kuşatan masum bakışlı, inci gülüşlü yavrulara ışık saçarken yavaş yavaş mum gibi eriyen değerli öğretmenlerimize saygı ve sevgilerimizi sunar keyifli okumalar dileriz.