T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Kavaklıdere Ortaokulu

SARIKAMIŞ KAR ALTINDA MEHMEDİM KARLAR ALTINDA

  Sarıkamış'ta dondurucu soğuk altında askerlerimizin durumunu Kurmay Subat Şerif Bey "Sarıkamış" adlı kitabında şöyle anlatıyor:

 

           "Yol kenarında karların içinde çömelmiş bir asker, bir yığın karı kollaıyla kucaklamış, titreyerek, feryat ederek dişleriyle kemiriyordu. Kaldırıp yola sevketmek istedim. Beni hiç görmedi, zavallı çıldırmıştı. Bu suretle şu lanetli buzullar içinde biz belki on bin kişiden fazla insanı bir günde karların altına bıraktık ve geçtik."

      Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pletroviç Sarıkamış'ta gördüklerine anılarında şöyle yer vermiş:

           "İlk sırada diz çökmüş 9 kahraman. Mavzerleriyle nişan almışlar, tetiğe asılmak üzereler ama asılamamışlar... ikinci sırada cephane taşıyanlar var, sandıkları bir avuçlamışlar ki , kainattan hırslarını almak istiyor gibiler. Öylesine kaskatı kesilmişler... Ve sağ başta Binbaşı Nihat. Dimdik ayakta, başı açık, saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda... Allahuekber dağlarındaki son Türk müfrezesini teslim alamadım. Bizden çok evvel Allah'larına teslim olmuşlardı."

Sarıkamış ayazdır,kıştır,soğuktur. Sarıkamış Allahuekber dağlarında yitirilmiş doksan bin candır, doksan bin ananın yüreğindeki feryattır.Yüreğinde memleket özlemi,yar özlemi ile toprak altında yatan şehitlerdir.İnce ince yağan karın altında sessizce şehadet mertebesine yürümektir.Ayağında yırtık potinlerle yola çıkan on  binlerce vatan sevdalısının unutulmaz destanıdır.

Şehitlerimizi saygıyla,rahmetle,minnetle anıyoruz.22-12-202322-12-202322-12-202322-12-202322-12-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.12.2023 - Güncelleme: 22.12.2023 16:47 - Görüntülenme: 203
  Beğen | 57  kişi beğendi